Suomi jätti allergikot ilman rokotetta

Suomi ei ole hankkinut kananmuna-allergiasta kärsiville suomalaisille sopivaa sikainfluenssarokotetta, vaikka sellainen olisi saatavilla. Tämän seurauksena esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvat perussairauksista kärsivät ja vaikeasti allergiset lapset ovat jääneet ilman rokotetta.

Euroopan komissio on lokakuussa myöntänyt kananmunattomalle, elohopeattomalle ja tehosteaineettomalle Celvapan-sikainfluenssarokotteelle myyntiluvan koko EU:n alueella.

Celvapan-rokote antaa EU:n lääkeviraston mukaan vähintään 70 %:n suojan sikainfluenssaa vastaan. Rokotuskertoja tarvitaan kuitenkin kaksi, koska rokote ei sisällä tehosteainetta eli adjuvanttia. Celvapan ei sisällä myöskään kiisteltyä elohopeayhdistettä, tiomersaalia.

Suomi on tehnyt taloudellisesti merkittävän sopimuksen GlaxoSmithKline-lääkeyhtiön kanssa Pandemrix-sikainfluenssarokotteen toimittamisesta suomalaisille. Celvapania puolestaan valmistaa itävaltalainen lääkevalmistaja Baxter, jonka kanssa Suomella ei ole rokotesopimusta.

Artikkelin aiheet: Adjuvantti, Allergiat, Baxter, Celvapan, EMEA, EU:n lääkevirasto, Euroopan komissio, GlaxoSmithKline, Kananmuna-allergia, Pandemrix, Rokote, Sikainfluenssarokote, Tehosteaine, Tiomersaali