Pandemiasuunnitelma paljastaa: Tämän vuoksi lapset rokotetaan ensin

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman kansallisen pandemiasuunnitelman mukaan sikainfluenssarokotusten järjestys Suomessa perustuu “tuottavien laatupainotettujen elinvuosien pelastamiseen”.

Suunnitelman mukaan ainoa laatupainotettujen elinvuosien laatukriteeri on yksilön yhteiskunnallinen lisäarvo. Esimerkkeinä yksilön yhteiskunnallisesta lisäarvosta dokumentti mainitsee erityisesti yksilön tulevan veronmaksukyvyn ja immateriaaliset tuotokset, kuten taideteokset.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tällaisessa ajattelumallissa “aiemmin terveen lapsen kuoleman estämisen arvo korostuu suhteessa vaikkapa jo ennestään vaikean kroonisen sairauden vaivaamaan vanhukseen, jolla jäljellä olevien elinvuosien määrä joka tapauksessa olisi selvästi vähäisempi.”

Ministeriö toteaa, että elämänlaadun arvottaminen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja tämän mallin käyttö voidaan myös kokea epäoikeudenmukaiseksi.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö: Kansallinen varautumissuunnitelma influenssapandemiaa varten. Kansallisen pandemiavarautumisen työryhmän ehdotus. Helsinki, 2006.

Artikkelin aiheet: Kansallinen pandemiasuunnitelma, Rokotukset, Rokotus, Rokotusjärjestys, Sikainfluenssarokotus, Sosiaali- ja terveysministeriö, STM