Usein kysyttyä sikainfluenssarokotteesta

Kannattaako rokote ottaa?

Rokote on paras tapa suojautua sikainfluenssalta ja sen jälkitaudeilta. Jokainen tekee päätöksen rokotteen ottamisesta henkilökohtaisesti.

Voiko rokotettu ihminen levittää virusta toiseen ihmiseen?

Vastoin terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen antamia virheellisiä tietoja, myös rokotettu voi levittää virusta muihin ihmisiin. Suomessa käytettävän rokotteen on todettu vähentävän viruksen erittymistä hengitysteitse, mutta muutoin rokote ei vaikuta viruksen leviämiseen millään tavalla. Rokote ei myöskään takaa kaikilla ihmisillä täydellistä suojaa sikainfluenssaa vastaan, jolloin rokotettu voi levittää virusta samalla tavalla kuin ei-rokotettukin.

Onko rokote turvallinen?

Euroopan lääkeviraston mukaan sikainfluenssarokotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta on ollut vain rajallisesti tietoa jäsenmaiden ottaessa rokotteet käyttöönsä. Massarokotusten aikana tietoja rokotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta kerätään muun muassa terveyskeskuksista, asiantuntijoilta ja akateemisilta tutkimuslaitoksilta. Rokotteen turvallisuutta tutkitaan rokotuskampanjan aikana erityisesti lapsilla, raskaana olevilla naisilla ja henkilöillä joiden vastustuskyky on alentunut sairauden vuoksi.

Tähän mennessä tehdyt tutkimukset eivät ole osoittaneet, että rokote olisi ihmisen terveydelle haitallinen raportoituja sivuvaikutuksia lukuunottamatta.

Onko sikainfluenssarokotetta testattu eläinkokein?

Suomen tilaamaa Pandemrix-rokotetta on testattu eläinkokein ainakin freteillä, hiirillä, rotilla ja New Zealand White -rodun kaneilla. Lisäksi valmistusprosessissa on käytetty hyväksi hedelmöitettyjä kananmunia ja härän sapesta eristettyä natriumdeoksikolaattia.